Is een CO-melder verplicht? - Rookmelders.nl (2024)

Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je de kans op brand verkleinen of voorkomen. Hieronder lees je wat je kunt doen om de risico’s op brand te beperken.

Hoe vaak moet ik mijn gasverbrandingsinstallatie laten controleren?

Laat jouw cv-ketel, geiser of gashaard het liefst een keer per jaar en minstens eens per twee jaar controleren door een gecertificeerd bedrijf.

Hoe weet ik of een installatiebedrijf is gecertificeerd?

Je herkent een gecertificeerd installatiebedrijf aan het CO-vrij logo

Is een CO-melder verplicht? - Rookmelders.nl (1)

Ook kun je gecertificeerde bedrijven terugvinden in het wettelijk register via https://www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties

Mag ik zelf een gasverbrandingstoestel installeren, repareren of onderhouden?

Nee. Sinds 1 april 2023 ben je verplicht om een gecertificeerd installatiebedrijf in te schakelen voor werkzaamheden aan jouw gasverbrandingstoestel. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/koolmonoxide

Wat is een CO-vergiftiging?

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je ziet, proeft of ruikt koolmonoxide niet. Maar je kunt door een CO-vergiftiging wel klachten als hoofdpijn, misselijk en duizelig krijgen of zelfs bewusteloos raken of overlijden.

Hoe kan ik een CO-vergiftiging voorkomen?
  • Ventileer: Zet 7 dagen per week en 24 uur per dag een rooster open of een raam op een kiertje.
  • Controleer: Laat je verwarmingstoestel zoals cv-ketel, geiser of kachel, minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.
  • Alarmeer: Zorg voor je eigen veiligheid en plaats een CO-melder, in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel.

Waar plaats ik een CO-melder?


In een ruimte met een verbrandingstoestel (mogelijke CO-bron) wordt deze aan het plafond geplaatst op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. Plaats de melder met minstens 30 centimeter ruimte van de omliggende muren. In een ruimte zonder verbrandingstoestel wordt de CO-melder op ademhoogte geplaatst. Vermijd het plaatsen van de CO-melder naast luchtinlaten of -uitlaten, achter objecten zoals gordijnen en kasten, naast objecten aan het plafond, en in de badkamer.

Moet ik een CO-melder hangen in mijn (sta)caravan of camper?

Het is allereerst van belang om te weten op welke manier je caravan of camper wordt verwarmd. Is dit elektrisch? Dan heb je geen CO-melder nodig. Als de verwarming plaatsvindt door middel van verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout heb je wel een CO-melder nodig om een CO-vergiftiging te voorkomen. Bevindt het verwarmingstoestel zich in een afgesloten ruimte? Plaats de melder dan aan het plafond. Is deze ruimte kleiner dan 1 vierkante meter? Hang de melder dan op ademhoogte in de ruimte waar het op uitkomt. Bevindt het verwarmingstoestel zich in de verblijfsruimte? Plaats de melder dan aan het plafond.

Mag een CO-melder in de badkamer worden geplaatst?

Een CO-melder kan niet tegen vocht. Dan zal hij na enige tijd niet meer (goed) werken. Plaats dus geen CO-melder in de badkamer.

Wat moet ik doen als er een kachel, geiser of cv-ketel in mijn badkamer hangt?

De melder moet dan worden geplaatst in de ruimte waar de badkamer op uitkomt. Daar moet de melder op ademhoogte worden opgehangen. Is het een overloop? Plaats de CO-melder dan ter hoogte van je hoofd als je staat. Komt de badkamer uit op een slaapkamer? Plaats de CO-melder dan ter hoogte van het hoofdkussen.

Mijn cv-ketel hangt in een ruimte die kleiner dan 1 vierkante meter is. Moet de melder in deze ruimte worden geplaatst?

Nee, de ruimte is hier te klein om een CO-melder op te hangen. Hang de melder in de ruimte hiervoor, op 30 centimeter van de deur en aan het plafond.

Als ik meerdere verbrandingstoestellen in één ruimte heb, is één CO-melder aan het plafond dan voldoende?

De melder gaat af als er koolmonoxide bij komt. Het maakt dan geen verschil uit welk toestel de koolmonoxide komt. Eén melder in een ruimte met meerdere verbrandingstoestellen is dus genoeg.

Moet ik in de ruimte met een verbrandingsapparaat een combimelder plaatsen of een CO-melder en rookmelder apart?

Alleen in de ruimte met een verbrandingsapparaat kan een combimelder gebruikt worden, omdat in dit geval zowel een rookmelder als een koolmonoxidemelder aan het plafond gehangen wordt. In ruimtes waar geen verbrandingstoestel hangt, moet een rookmelder altijd aan het plafond en een koolmonoxidemelder op ademhoogte. In deze ruimtes is een combimelder dus niet mogelijk.

Als de cv-ruimte zich in een aparte ruimte (die alleen via de buitenzijde van het huis te bereiken is) bevindt, moet er dan ook een CO-melder in het huis worden geplaatst?

Mocht dit de enige CO-bron zijn en woon je vrijstaand? Dan is het niet nodig om een CO-melder in je huis te hangen. Hang wel een CO-melder in de ruimte waar de cv-ketel hangt, zodat je gewaarschuwd wordt als er koolmonoxide vrij komt.

Kan een CO-melder in de keuken worden geplaatst?

Dat kan zeker. Let er wel op dat de melder niet regelmatig wordt blootgesteld aan vocht (oven, vaatwasser) en dat de melder uit de luchtstroom hangt.

Is een geiser die gebruik maakt van elektriciteit wel of geen CO-bron?

Als er geen gas aan te pas komt, is deze geiser geen CO-bron. Is alleen de ontsteking elektrisch maar wordt er wel gas gebruikt? Dan kan een dergelijke geiser een CO-bron zijn.

Ik heb een serre/ruimte met een gasheater als warmtebron. Wordt dit gezien als een ruimte met een mogelijke CO-bron?

Ja, we zien regelmatig dat er koolmonoxide vrijkomt bij het gebruik van gasheaters. Raadzaam dus om goed te blijven ventileren en in deze ruimte een CO-melder te plaatsen.

Is een CO-melder verplicht?

Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.

Hoeveel CO-melders heb ik nodig?

Hiervoor kan je het beste gebruik maken van deCO-wijzer, een adviestool die je helpt bij deze vraag.

Wat is het verschil tussen een rook- en een CO-melder?

Een rookmelder reageert op de rookverschijnselen bij een brand. Hierdoor signaleert het apparaat een brand en waarschuwt het apparaat je door het afgeven van een luid alarmsignaal. Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, signaleert giftig, geur-, smaak- en kleurloos koolmonoxide. Bij een gevaarlijke concentratie koolmonoxide in je woning geeft de melder een luid alarmsignaal af. Let op! Soms lijkt een CO-melder qua uiterlijk erg op een rookmelder. Controleer dus altijd goed wat voor soort melder je ophangt en zorg dat je beide in huis hebt.

Wat is het voordeel van een display op de melder?

Op een display is de concentratie van koolmonoxide af te lezen. Hierdoor weet je ten alle tijden of er koolmonoxide aanwezig is in jouw woning en hoe hoog de concentratie koolmonoxide in jouw woning is.

Wat betekent een ingebouwde batterij?

Ingebouwde batterijen hoef je niet te vervangen en hebben dezelfde levensduur als de melder. Omdat je de batterij niet hoeft te vervangen bieden deze melders meer veiligheid.

Mijn CO-melder slaat alarm. Wat moet ik nu doen?

Waarschuw eerst je huisgenoten. Ga vervolgens direct naar buiten en bel buiten 112.

Bij welke concentratie koolmonoxide gaat mijn CO-melder in alarm?

Dit verschilt van de hoogte van de concentratie en de duur dat deze concentratie in de ruimte aanwezig is. Regelmatig komt in een woning een kortstondige hogere concentratie koolmonoxide vrij, bijvoorbeeld bij het douchen, koken of als de geiser aanslaat. Om bij kortstondige hoge concentraties niet direct in alarm te treden, bevat een CO-melder een soort ‘timer’. De tijdgewogen waarde hiervan is vastgelegd in een Europese norm. Wanneer de concentratie langer aanwezig is óf wanneer de concentratie verder stijgt, zal de melder wél alarm geven.

Hoe weet je of je een goede CO-melder koopt?

Koop alleen een melder die aan de NEN-EN 50291 voldoet. Dit betekent dat hij aan de technische eisen voldoet. Koop bij voorkeur een melder met een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat.

Is een CO-melder verplicht? - Rookmelders.nl (2024)
Top Articles
Interrail - 6 great European interrail routes for your holidays in 2022
European train experience that's a bucket-list alternative - with £17 tickets
Canya 7 Drawer Dresser
Hotels
Stretchmark Camouflage Highland Park
Lifewitceee
Don Wallence Auto Sales Vehicles
Bucks County Job Requisitions
Hertz Car Rental Partnership | Uber
House Share: What we learned living with strangers
litter - tłumaczenie słowa – słownik angielsko-polski Ling.pl
Caroline Cps.powerschool.com
Https //Advanceautoparts.4Myrebate.com
Farmer's Almanac 2 Month Free Forecast
The best firm mattress 2024, approved by sleep experts
Quick Answer: When Is The Zellwood Corn Festival - BikeHike
Dcf Training Number
2021 Volleyball Roster
Bennington County Criminal Court Calendar
Www.craigslist.com Austin Tx
Jcp Meevo Com
Catchvideo Chrome Extension
When His Eyes Opened Chapter 3123
Mynahealthcare Login
Narragansett Bay Cruising - A Complete Guide: Explore Newport, Providence & More
How do you get noble pursuit?
Grave Digger Wynncraft
Lilpeachbutt69 Stephanie Chavez
Ipcam Telegram Group
Tripcheck Oregon Map
Ringcentral Background
Shauna's Art Studio Laurel Mississippi
Missing 2023 Showtimes Near Mjr Southgate
About | Swan Medical Group
Kagtwt
Sedano's Supermarkets Expands to Orlando - Sedano's Supermarkets
Joplin Pets Craigslist
B.k. Miller Chitterlings
The Best Carry-On Suitcases 2024, Tested and Reviewed by Travel Editors | SmarterTravel
Movies123.Pick
Htb Forums
Google Flights Orlando
Nimbleaf Evolution
Random Animal Hybrid Generator Wheel
3500 Orchard Place
Wolf Of Wallstreet 123 Movies
Terrell Buckley Net Worth
Oefenpakket & Hoorcolleges Diagnostiek | WorldSupporter
Jovan Pulitzer Telegram
Lake County Fl Trash Pickup Schedule
Leslie's Pool Supply Redding California
Room For Easels And Canvas Crossword Clue
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6581

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.